fbpx

Oedeem / lymfoedeem

3

Verschil tussen oedeem en lymfoedeem

Oedeem is een ander woord voor vochtophoping op een plaats waar het eigenlijk niet thuishoort. Er zijn meerdere vormen van oedeem. Sommige mensen merken bijvoorbeeld dat aan het eind van een warme dag de voeten iets dikker zijn. Na de nachtrust zijn de voeten en enkels weer slank. Ook spataders en hart- of nierziekten kunnen oedeem geven.

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem, dat in de benen en soms ook in armen (of andere lichaamsdelen) kan voorkomen. Lymfoedeem verschilt van bovengenoemde vormen van oedeem: er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt (bijna) niet vanzelf of in de loop van de nacht.

Hoe ontstaat lymfoedeem ?

De afvoer van lymfevocht kan door meerdere oorzaken moeilijk gaan. Sommige mensen hebben bij de geboorte al te weinig lymfevaatjes. Oedeem als gevolg hiervan heet ‘primair lymfoedeem’.

Bij sommige mensen zijn de lymfevaatjes beschadigd geraakt, secundaire lymfoedeem, bijvoorbeeld:

  • na een operatie, door wondroos, bij langer bestaande wonden of andere trauma’s uit het verleden (zoals bijvoorbeeld een botbreuk).
  • door spataders kan langer bestaand oedeem in sommige gevallen ook lymfoedeem geven.

Een bijzondere vorm van secundair lymfoedeem kan optreden na de behandeling van kanker. Door een operatie of door bestraling kunnen de lymfeklieren beschadigd raken, waardoor de lymfebanen geblokkeerd raken. Hierdoor kan het lymfevocht veel moeilijker terug naar het hart en blijft het in arm(en), been of andere weefsels zitten, wat lymfoedeem tot gevolg heeft.

 

Hoe kun je lymfoedeem herkennen?

Je kan op verschillende manieren lymfoedeem herkennen, het belangrijkste is dat de oedeem niet verbeterd gedurende de nacht en dat het vast aanvoelt.

Bij zwangeren zien we vaak “gewone” oedeem, de oorzaken hiervan zijn;

  • Hormonen zorgen voor slapper wordende vaatwanden waardoor vocht makkelijker uit kan treden
  • Door de groter wordende baarmoeder is er meer druk op het vatenstelsel waardoor het vocht uit de benen moeilijker kan worden afgevoerd
  • Verminderde activiteit
  • Aanwezigheid van spataderen
  • Groter bloedvolume waardoor de druk in de bloedvaten wat verhoogd is

Na een cosmetische ingreep, zoals bijv. een ooglidcorrectie of liposuctie, is de huid en het daaronder liggend weefsel beschadigd. Als reactie hierop vormt het lichaam oedeem. Dit is vocht dat zich ophoopt omdat het vocht niet goed kan worden afgevoerd door de verstopte lymfevaten.

Voor alle soorten van oedeem bestaan behandelingen. Het resultaat van een lymfe vocht afdrijvende massage zul je gelijk na je behandeling voelen. Uiteraard is voor iedereen een gepast behandeling noodzakelijk met bijkomende adviezen.

Bij Unicare kijken we naar iedereen zijn situatie apart en zullen een goed plan voor je maken. Mocht je vragen hebben, kom dan gerust langs op een vrijblijvend consult

 

ipl behandeling amsterdam

Mesoestetic Bodyshock

ipl behandeling amsterdam

Lymfedrainage

Welke behandelingen voor lymfoedeem?

Direct een afspraak maken?

Scan the code