fbpx

Hyperpigmentatie / Melasma

3

Hyperpigmentatie

Wat is pigment?
onder invloed van zonlicht of hormonen worden pigmentcellen aangezet om een kleurstof te maken. Dit pigment wordt vervolgens via uitlopers van pigmentcellen overgebracht naar de omringende huidcellen.

Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?
hyperpigmentatie is een toename van pigment in de huid. Dit pigment (kleur) neemt toe doordat het aantal van pigmentcellen toeneemt of doordat de pigmentaanmaak toeneemt terwijl de aantal aan pigmentcellen gelijk blijft.

 

Melasma

Wat is melasma?
Melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd) is een pigmentstoornis waarbij op de huid donkerbruine vlekken ontstaan. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
De donkere vlekjes vallen vooral op na blootstelling van de huid aan zonlicht of aan zonnebank. Wij zien melasma voornamelijk bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Maar ook mannen kunnen last hebben van melasma, het komt alleen minder vaak voor.

Hoe ontstaat melasma?
Het lijkt erop dat oestrogeen een belangrijke hormonale boosdoener is. Omdat onze melanocyten (pigment producerende cellen) hun eigen oestrogeenreceptoren hebben, worden ze ertoe aangezet om meer pigment te produceren als er veel hormonen in het lichaam circuleren. Hierdoor hebben vooral vrouw meer last van melasma, maar ook mannen kunnen melasma ontwikkelen.

Andere uitlokkende factoren zijn blootstelling aan zonlicht, erfelijkheid, anticonceptie pil gebruik, bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen. Deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen.

 

Wat kunnen wij voor je doen?

Melasma is erg moeilijk te behandelen.

Omdat melasma vaak dieper ligt dan andere vormen van hyperpigmentatie is het wat hardnekkiger. Bij Unicare Clinic hebben we gelukkig het beste behandelingen voor zowel oppervlakkige pigmentstoornis als diepere zoals melasma.

Belangrijk is dat je geduld hebt consistent bent in je nabehandeling en rekening houdt met uitlokkende factoren.
Tip; ga niet zelf dokteren, dat maakt melasma vaak erger.

In het kort: de do’s en don’ts:

  • Gebruik elke dag een goed blokkerende zonnebescherming, ook bij regen en ook als je binnen blijft.
  • Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan de zon.
  • Vermijd indien mogelijk anticonceptiemethoden met hormonen.
  • Gebruik pigment remmende huidverzorgingsproducten.
  • Vermijd extreme warmte zoals een sauna.
  • Vermijd infraroodwarmte.
  • Vermijd cosmetische behandeling die ontstekingen veroorzaken.

Welke behandelingen voor hyperpigmentatie / melasma?

mesoestetic cosmelan dermalan

Cosmelan/Dermalan

ipl behandeling amsterdam

IPL Huidverbetering

co2 laser behandeling amsterdam

CO2 Laser behandeling

Direct een afspraak maken?

Scan the code