Huidveroudering
Iedereen krijgt onvermijdelijk huidveroudering. Hoewel huidveroudering al begint in de twintigste jaren, wordt het pas duidelijk in de dertig tot vierentwintigste jaren. Genetische factoren en externe factoren bepalen samen hoe snel en hoe snel de huid veroudert. De leefstijl van een persoon heeft ook invloed op zijn huidveroudering. In de meeste gevallen merken vrouwen de tekenen van huidveroudering vaker dan mannen.
Hoe wordt huidveroudering veroorzaakt?
Biologische inwendige en uitwendige factoren spelen een rol bij het ontstaan van huidveroudering.
1. Huidveroudering binnenin (intrinsiek)
Huidveroudering van deze aard is de geprogrammeerde biologische veroudering en is onvermijdelijk voor iedereen. Het intreden van de eerste verschijnselen van huidveroudering, evenals de snelheid en intensiteit waarmee huidveroudering gepaard gaat, zijn genetica.
2. Huidveroudering buiten (extrinsiek)
Omgevingsfactoren spelen naast biologische factoren ook een rol. De huid is altijd blootgesteld aan omgevingsfactoren. UV-stralen (van zonlicht en zonneapparatuur), roken (nicotine), zwaartekracht (door overgewicht), hormonen (door de menopauze), voeding, luchtverontreiniging (door gassen en rook) en klimatologische factoren (zoals wind en hitte) zijn allemaal factoren die de veroudering van de huid kunnen versnellen.
Het mechanisme achter huidveroudering
De huid die ouder wordt, vertoont een aantal zichtbare veranderingen in structuur en samenstelling:
- De dikte van de opperhuid neemt toe. Het aantal cellagen is afgenomen. Maar de bovenliggende hoornlaag kan dikker zijn. De huid is meer vatbaar voor externe schade. Door de verstoring van de huidbarrière wordt de huid droger en valer.
- Lederhuid Het aantal en de kwaliteit van twee belangrijke structuren nemen af.
- De hoeveelheid collageen daalt. Een onderdeel van het bindweefsel dat de huid stevig houdt, is collageen. Het eiwit hyaluronzuur, dat ook in het bindweefsel zit, neemt ook af.
- De productie van elastine neemt af, waardoor de huid minder soepel en rekbaar wordt.
Wat zijn de symptomen van huidveroudering ?
HET OUDER WORDENDE GEZICHT
We kunnen het gezicht in drie delen delen: het bovenste deel, dat de voorste haargrens tot aan de frons-wenkbrauwlijn omvat, het middelste deel, dat de frons-wenkbrauwlijn tot aan de bovenlip omvat, en het onderste deel, dat de bovenlip en het kinpunt omvat. De relaties tussen de verschillende secties zullen langzaam veranderen en veranderen naarmate mensen ouder worden. vanaf::1:1 naar 0.:9:0.5 De omgekeerde “gezichtspiramide”, oftewel de piramide met de top naar beneden, keert langzaam 180 graden om naar een piramide met een bredere basis boven.
Bovenste derde deel
Verouderde huid zal lijnen, rimpels en groeven op het bovenste deel van het gezicht vertonen. De kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdlijnen zijn de meest bekende. Mannen merken dat hun voorste haargrens terugloopt en dat ze meer kaal worden. De afname van de dichtheid van het haar op de voorhoofd en de wenkbrauwen is bij vrouwen het meest opvallend. De boogvormige vorm van de wenkbrauw zal uiteindelijk ook afnemen.
Middelste derde deel
De neuspunt zal afnemen en het vet in de neusbasis zal afnemen, waardoor de neus slapper en langer lijkt. De bovenste oogleden zullen slapper worden, vooral aan de zijkanten, waardoor er meer huid zal zijn. Het begint al aan het eind van de dertiger jaren. Verslapping van de bovenste- en onderste oogleden wordt veroorzaakt door het teruglopen van het botweefsel van de oogkassen en de verslapping van bindweefselbandjes.
Onderste derde deel
Hier zien we de meest aanzienlijke veranderingen die worden veroorzaakt door het slinken van het botweefsel in zowel de boven- als de onderkaken. We zien de volgende symptomen samen met het verslappen van belangrijke bindweefselbandjes in de wangen:
- De plooien van de neus Deze gaan steeds dieper in.
- Afhangende mondhoeken variëren van “komma’s” tot echte marionetplooien
- verticale lijnen op zowel de boven- als de onderlip Rokers, ook wel rokerslijnen genoemd
- De lippen verouderen ook. Doordat het volume van de kringspier in de mond afneemt, worden de lippen steeds dunner. Bovendien draaien zowel de boven- als de onderlip naar binnen.
- Het lijkt alsof de lippen zich geleidelijk verlengen en tegelijkertijd in volume verminderen. De scherpe lijn tussen de huid en het liprood zal ook vervagen.
- Tot slot vervaagt de scherpe kaaklijn. Een direct gevolg van het afzakken van vetkwabjes van de wangen is de zogenaamde hamsterwang.
Huidafwijkingen
De kleur, textuur en functies van de huid veranderen als de huid ouder wordt. De huid wordt geel en bleker. De huid krijgt een gele kleur als gevolg van de afbraak van elastine, die voornamelijk wordt veroorzaakt door zonlicht. Solaire elastose is een ander woord voor dit. Zoals eerder vermeld, verandert de textuur. De huid droogt en wordt brozer. De oudere huid is ook gevoeliger en kan blauwe plekken veroorzaken na gering trauma. Er zullen ook steeds meer huidafwijkingen zichtbaar worden die verband houden met veroudering en zonneschade. Hoewel er soms kwaadaardige huidafwijkingen kunnen worden gezien, zijn deze meestal goedaardig.